«den nye arbeidskraften»

av | 21. mai 2018

Kilde: Aftenposten, se link https://www.aftenposten.no/okonomi/i/KnM4/Blir-frilansing-den-nye-normalen

Ni av ti norske sysselsatte har fast jobb. Men vil Norge følge internasjonale trender, kommer flere til å bli frilansere.

Det var av nødvendighet webutvikler Thomas Orten sa opp fast stilling i Bergen for å frilanse på heltid for et drøyt år siden. Han og samboeren tok over hennes barndomshjem i Utskarpen utenfor Mo i Rana, og IT-jobbene sto ikke i kø i den lille bygda på Helgelandskysten.

— Alternativet var å få fast jobb lokalt eller ha en fast arbeidsgiver som var åpen for at jeg kunne jobbet fra Skype, noe som viste seg vanskelig. Min erfaring er at Norge er litt bakvendtland der, og er lite fleksible med fjernjobbing for faste ansatte. Da jeg lette etter faste jobber, så jeg at det hadde vært lettere for meg å få fast jobb fra hjemmekontoret for amerikanske eller britiske selskap, der dette er mer utbredt, sier Orten.

Med spisskompetanse innen IT-utvikling og med bred erfaring fra noen av Norges største mediehus, har det ikke vært vanskelig å få nok oppdrag. Såpass at han må være nøye på å sette grenser så ikke arbeidsdagen flyter ut.

Så når han ikke brygger øl eller fisker, eller er med familien på tre som snart blir fire, er han frilans programmerer som jobber for kunder fra inn- og utland fra kontoret i Utskarpen.

Og kundene kan treffes raskt via epost, telefon eller Skypemøte.

— Jeg kunne nok ikke gjort dette for ti år siden. Når man bor «utenfor allfarvei» som jeg gjør, må jeg ha spisskompetansen jeg er sikker på at det er etterspørsel etter for å få det til å gå rundt, sier Orten.

Hans arbeidsform er på fremmarsj internasjonalt.